Zit stil in de kring en zwijg tot Pieter zijn koek opheeft. Verloren momenten in de p/kleuterklas.

Een stoute reflectie na een dagje stagebezoeken

Peuters en jonge kleuters worden in veel scholen van het ene verzorgingsmoment naar het andere geloodst: nu de koek in de mond, dan de broek naar beneden. Ze kunnen het mee aflezen van de dagplanning. Daar hangt trouwens ook een pictogram voor de boterhammetjes ’s middags, het drankje om drie uur en het plasje erna. Wat ik nergens op de dagplanning lees is de wachttijd: de tijd tussen de eerste en de laatste drol, de tijd tussen de snelle en de trage eter, de tijd die zij zich vervelend of ruziemakend doodmaken.

Ik chargeer. Hoe durf ik?

Natuurlijk gaat in jouw klasje elke peuter vanzelf naar het toilet in de hoek van de klas en plukt elke kleuter autonoom zijn stuk fruit uit de mand voor hij de speelplaats op gaat. Om die ene uitzondering die de spreekwoordelijke regel bevestigt, bekommert altijd wel een bereidwillige leerling van het derde leerjaar zich. Van die laatste lastige schil zijn we mee verlost.

Of ben jij de juf met die peuter die zijn kiwi ongeschild meekrijgt naar school? En die geen WC heeft in de klas, laat staan assistentie met de pakken in de broek. Jij bent het die wekelijks uren verliest bij het aan- en uittrekken van jassen.

Er is hoop.

Sommige van je collega’s vullen dode wachtmomenten met leven, liedjes en miniverhaaltjes. Ontmoeten in de ware zin van het woord, van ergernis geen spoor. Ze vroegen en kregen toiletten met zicht op klimrekken of klimrekken met zicht op toiletten. Zwijg en zit stil is passé, speel en beweeg de toekomst.

Ik wou dat ik mocht meedoen. Een bewegingsmoment doet iedereen deugd.

8 gedachtes over “Zit stil in de kring en zwijg tot Pieter zijn koek opheeft. Verloren momenten in de p/kleuterklas.

  1. Herkenbaar! Leuke blog!

    Als tip voor studenten en kleuteronderwijzers: MiniMaal MaxiTAAL (VVB Brussel, 2012), Een boek vol talige tips bij routines in de onthaalklas en eerste kleuterklas.

    Een versje voor tijdens het wachten bij het toilet:

    Wat hoor ik daar, wat hoor ik daar?
    Ik hoor een dikke plons.
    Oh, ik hoor er nog een paar.
    Plons, plons, plons.

    Wat heb je dat weer goed gedaan.
    Bravo, bravo, bravo.
    Jij mag nu naar de juf toe gaan
    en krijgt een pluim cadeau!

    (pag. 76, Minimaal MaxiTAAL, 2012)

    Goedroen van Lunenburg

    Geliked door 1 persoon

  2. Zooo herkenbaar! Weg met het gejaagd leven, de ergernissen, het afjagen en sneller willen gaan dan die p/kleuterlichaampjes (en de juffen) aankunnen. Dat zijn de momenten die ik aangrijp om mijn kinderen echt te leren kennen. Een praatje maken over koetjes en kalfjes. Wat gaat er in de p/kleuters om? Zo ontdek je dikwijls gevoelens, eigenschappen of gebeurtenissen waar je geen weet van hebt terwijl je op de laatste korst of drol zit te wachten. Zoveel beter dan voor de -tigste keer op die horloge te kijken!

    Het gedichtje ga ik onthouden. Dat gaat zowiezo voor hilariteit en veel gelach zorgen! Waarschijnlijk ook voor vele “plonsen” in de kring en speelwerkplekken…

    Geliked door 1 persoon

  3. Zeer leuk blogbericht!
    Ter aanvulling: onderstaande referenties kunnen studenten en/of kleuterleidsters nog extra ideeën geven rond bewegingstussendoortjes om het lange wachten op te vullen:
    – Speelkriebels voor kleuters – V. Florquin, E. Betrands – uitgeverij Acco – Leuven – 2000 met daarin suggesties van korte of lange bewegingsmoment die men in verschillende ruimtes kan uitvoeren.
    – Kleuterstappen in beweging – E. Bertrands, C. De Medts, C. Descheppere – uitgeverij Acco Leuven – 2003
    – Website http://www.toybox-study.eu — Materiaal dat ontwikkeld werd in het kader van het ToyBox project (Europees project) – met daarin verschillende korte en lange beweging tussendoortjes om het zitgedrag (sedentair gedrag) te verminderen.

    Geliked door 1 persoon

  4. Als kleuterjuf in opleiding vind ik dit heel herkenbaar. De kleuters zijn in de klas tijdens keuzemomenten of tijdens begeleide activiteiten volop betrokken, maar de tussenmomentjes worden vaak vergeten. Wanneer de kleuters stil moeten zitten wachten op andere kinderen, gaan ze zich al snel vervelen, wat vaak uitdraait op verveelde kleuters en chaos. Omdat dit me erg opviel heb ik zelf geprobeerd om de opvulmomentjes boeiend en aangenaam te maken voor de kinderen. Door het gebruik van liedjes, versjes, korte bewegingsspelletjes… bleef de aangename sfeer in de klas, waardoor zowel de juf als de kleuters konden genieten van een momentje rust. Ik ben er dus zeker ook van overtuigd dat de wachtmomentjes niet vergeten mogen worden, want deze momentjes kunnen zorgen voor meer rust en een aangename sfeer in de klas.

    Like

  5. Zeer herkenbaar!
    Deze momentjes zijn belangrijk. Dit zijn dan ook de momenten waarbij je allemaal samen zit en waarbij kleuters contact zoeken met elkaar. Het zou daarom ook spijtig zijn om op deze momenten de kinderen af te jagen dat ze voort moeten doen. Benut deze momenten Door leuke liedjes, versjes,… te zoeken en zo worden deze lege tussenmomenten belangrijke, gezellige, leuke momenten waarbij het sociaal contact centraal staat.
    Door steeds nieuwe versjes, liedjes en kleine activiteiten zullen de kleuters steeds geboeid blijven en zullen ze ook uitkijken naar deze momenten.
    Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat je deze momenten niet zomaar aan je voorbij mag laten gaan.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.